Finančný a daňový úrad v Rakúsku

Finanzamt, v doslovnom preklade Finančný úrad, je v Rakúsku ústrednou autoritou pre výber a správu daní. Rozsah jeho pôsobnosti a práv je podobný slovenskej Finančnej správe a jednotlivým miestne príslušným daňovým úradom. 

 

Podlieha priamo rakúskemu ministerstvu financií (Bundesministerium für Finanzen).

 

Medzi jeho hlavné činnosti patrí predovšetkým správa a výber daní - najmä dane z príjmu (fyzických aj právnických osôb) a DPH, ale napríklad aj dane z predaja nehnuteľnosti.

 

Nuž a práve toto je oblasť, kedy do kontaktu s Finanzamt-om môžu prísť aj našinci. Je totiž adresátom rakúskych daňových priznaní, ktorého sú nevyhnutnou súčasťou procesu tzv. vrátenia daní z Rakúska
 

NÁŠ TIP: rozumieme, že kontakt s úradmi môže byť niekedy kvôli byrokracii náročný. O to viac, ak má prebiehať v cudzom jazyku, napríklad v nemčine. Ak túžite získať svoje dane z Rakúska v plnej legálnej výške, ale komunikáciu s úradmi chcete delegovať na niekoho iného, sme tu pre vás. Odbremeníme vás od nepotrebnej byrokracie. Prvý krok urobte TU.
 

Čo všetko by ste o tomto úrade mali vedieť?

Kontaktné údaje na Finanzamt

Finanzamt má, podobne ako Finančná správa, svoje riaditeľstvo - sídli vo Viedni. Okrem toho má však aj sieť regionálnych a obecných pobočiek po celom Rakúsku.

 

Nájdete ich napríklad v Innsbrucku, Grazi, Klagenfurte, Linzi či Salzburgu. Dohromady je ich niekoľko desiatok a ich zoznam nájdete na oficiálnom webe.


POZOR: do 31. decembra 2020 fungovali jednotlivé pobočky samostatne podľa územnej pôsobnosti. Od 1. januára 2021 však došlo k reforme štruktúry Finanzamt-u a počnúc týmto dátumom je už iba jeden centrálny úrad pre celé Rakúsko. Hoci pobočky fungujú naďalej, všetky písomnosti a žiadosti sa poštou zasielajú už iba na jednu adresu: Finanzamt Österreich, Postfach 260, 1000 Wien.


Jednotlivé regionálne a obecné pobočky fungujú ako kontaktné miesta pre osobných návštevníkov. Ak ich nevyhnutne potrebujete navštíviť, odporúčame vám urobiť si online rezerváciu na webe bmf.gv.at, aby ste sa vyhli dlhým čakacím lehotám. 
 

Najefektívnejšie je však komunikovať s rakúskym daňovým úradom elektronicky. Prebieha to prostredníctvom portálu FinanzOnline, na ktorý potrebujete mať zriadený prístup.

 

Cez webové rozhranie si viete priamo podať rakúske daňové priznanie, ale napríklad aj žiadosť o prídavky, skontrolovať svoje daňové údaje, pýtať sa otázky a vykonať celé spektrum ďalších činností. 
 

Obrovskou výhodou FinanzOnline nie je len rýchlosť, ale aj skutočnosť, že je dostupný 24/7. 
 

NÁŠ TIP: prečítajte si aj blog 5 výhod, ktoré má registrácia na portáli FinanzOnline.

Ako na vrátenie daní z Rakúska? Najlepšie s profíkmi

Finanzamt a konkrétne FinanzOnline prídu na pretras často vtedy, keď sa našinci zaujímajú o vrátenie daní z Rakúska. Práve táto inštitúcia a jej hlavný nástroj sú totiž spôsobom, ako získať svoje peniaze.

 

Hoci sa to navonok môže zdať jednoduché, radi by sme vás upozornili na niekoľko rizík. Žiaľ, neraz sme sa stretli s tým, že našinec si iniciatívne „vyklikal“ rakúske daňové priznanie svojpomocne a nakoniec zistil, že nedostal plnú sumu, na ktorú mal nárok.

 

Ak sa už rozhodnete riešiť veci svojpomocne, uistite sa, že do detailov viete, čo robíte. Znamená to mať aspoň aký-taký prehľad v rakúskej daňovej legislatíve, poznať svoje možnosti, daňovo odpočítateľné položky a bonusy a samotný proces žiadosti o daňový preplatok (=vrátenie daní).
 

Neodbornou žiadosťou o vrátenie dane z Rakúska sa môže človek pripraviť aj o stovky eur

 

Nebola by to škoda?

 

Ak je žiadateľ nespokojný so získaným preplatkom, ostáva mu už iba podať odvolanie. Ide o pomerne zdĺhavý proces, ktorým zbytočne oddiali získanie svojich peňazí. Navyše, ak svoje odvolanie nedokáže argumentačne a dokumentačne podložiť, nie je záruka, že s ním aj uspeje.
 

Máte záujem získať svoje dane z Rakúska?
 

Pomáhame Slovákom pracujúcim v zahraničí už od roku 2008.


Získame vám ich do posledného centa. Začnite TU.