Holandský daňový úrad Belastingdienst

Táto inštitúcia je hlavným výkonným daňovým a fiškálnym orgánom v Holandsku. Právomocami a kompetenciami je podobný slovenskej Finančnej správe. Je podriadený holandskému ministerstvu financií (Ministerie van Financiën; FIN) a slúži ako hlavné miesto kontaktu pre občanov (ale aj jednotlivcov zo zahraničia, tzv. expatov a sezónnych pracovníkov) v oblastí daní.

Zaujímavosťou je, že vznikol ešte v roku 1805. Zamestnáva približne 28.000 pracovníkov, čo z neho robí pomerne robustný orgán. Okrem správy daní na území Holandska sa jeho právomoci vzťahujú aj na zámorské územia - ostrovy Aruba, Curaçao či Svätý Martin.

Webovú stránku holandského daňového úradu nájdete na www.belastingdienst.nl. Podobne ako viacero ďalších štátnych inštitúcií nesídli v hlavnom meste Amsterdam, ale v meste Haag.

Belastingdienst a vrátenie daní z Holandska

Pre našincov pracujúcich v Holandsku je dôležitou informáciou skutočnosť, že Belastingdienst je zodpovedný za výber dane z príjmu (Inkomstenbelasting). To znamená, že v prípade vzniku nároku na daňový preplatok (tzv. vrátenie daní z Holandska), je to práve tento úrad, na ktorý je potrebné sa obrátiť.

Výhodou je, že holandský daňový úrad má pomerne sofistikovanú digitálnu infraštruktúru. To znamená, že mnoho úkonov je možné vykonať online. To sa deje prostredníctvom portálu s názvom Mijn Belastingdienst (v preklade Môj Belastingdienst).

Ak sa však rozhodnete podať si holandské daňové priznanie sami (práve prostredníctvom neho je možné získať daňový preplatok), uistite sa, že viete, čo robíte.

VEDELI STE, ŽE: v Holandsku sú až štyri typy daňového priznania k dani z príjmov - P form, M form, C form a F form? Belastingdienst predpokladá, že daňovník vie, aký typ si má podať.

Určite vám však odporúčame využiť svoje právo. Takýmto spôsobom si viete prilepšiť o stovky až tisíce eur, keďže o vrátenie daní z Holandska je možné žiadať až za 5 rokov spätne. Stačí pritom, že ste v konkrétnom roku odrobili aj iba zopár mesiacov - každý prípad je však potrebné prehodnotiť individuálne.

Ako získať svoje dane z Holandska?

Už sme spomenuli, že svoj daňový preplatok môžete získať aj svojpomocne.

Hoci sa to môže na prvý pohľad zdať pomerné jednoduché (najmä na portáli Mijn Belastingdienst), opak je pravdou. Neodborne, či rovno nesprávne podaným daňovým priznaním riskujete, že sa pripravíte o časť, prípadne dokonca celý daňový preplatok.

Ešte raz preto prízvukujeme - pustite sa do toho iba vtedy, ak ste si 100 %-ne istí, že procesu rozumiete.

Budete potrebovať predovšetkým potvrdenie o zdaniteľných príjmoch, tzn. Jaaropgaaf. Mal by vám ho po skončení roka - spravidla v januári/februári - vystaviť zamestnávateľ. Pripravili sme pre vás aj návod, ako si toto potvrdenie vyžiadať na vlastnú päsť.

Ak si však na tento proces netrúfate a zároveň chcete mať istotu, že získate maximálny legálny preplatok, radi vám s tým pomôžeme. Slovákom pracujúcim v zahraničí pomáhame už od roku 2008 a za tento čas sme mnohým našincom získali ich dane z Holandska do posledného centa.

Prvý krok urobte TU.