O prácu v Nemecku bude stále záujem

Jedným z hlavných dôvodov, prečo Slováci chodia pracovať do Nemecka, je stabilne vysoký príjem. Na stavbe si človek dokáže za mesiac zarobiť aj 3.000 - 4.000 eur a viac - v závislosti od skúseností, konkrétnej pozície či projektu.

Na tomto sa nič nezmení.

Aj v roku 2025 bude Nemecko predstavovať skvelú podnikateľskú príležitosť pre našich živnostníkov a konateľov spoločností. Stavebný segment nevynímajúc.

Priemerný zárobok v Nemecku je podľa štatistických údajov zhruba až 2,5-krát vyšší ako na Slovensku.

Čo je však dôležitejšie je skutočnosť, že v najvyspelejšej európskej ekonomike rastú mzdy rýchlejšie, než u nás. V súčinnosti s predpokladaným poklesom inflácie (zdroj) to s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že v ďalšom roku zarobia stavbári v Nemecku ešte viac.

NÁŠ TIP: pozor, slovenskí živnostníci potrebujú pri práci v Nemeckom stavebníctve oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane, tzn. Freistellung. V prípade, že ho nemajú, odberateľ im je povinný strhávať z každej faktúry 15 %. Ak chcete v roku 2025 dostávať celý zárobok, na ktorý máte nárok, podajte si žiadosť o Freistellung.

Štatisticky odchádza najviac Slovákov pracovať práve do Nemecka. Náš predpoklad je, že sa na tom nič nezmení ani v roku 2025.

Bude dostatok projektov?

Zatiaľ čo rok 2024 bol z hľadiska objemu stavebných prác mierne slabší, než rok 2023 (zdroj), výhľad na rok 2025 je o čosi pozitívnejší.

Podľa konzultačnej spoločnosti Roland Berger sa má stavebný trh v Nemecku stabilizovať a existujú predpoklady, že dokonca môže mierne - o 0,5 % - aj narásť. Rok 2026 by sa podľa prognóz mal niesť už v duchu silnejšej expanzie.

Čo to znamená v praxi?
Že v nemeckom stavebníctve by v ďalšom roku malo potenciálne dôjsť k zvýšeniu objemu prác a tým pádom aj zvýšeniu množstva pracovných príležitostí - aj pre našincov.

Samozrejme, rozostavané projekty budú pokračovať aj naďalej - v Nemecku ročne pribudne priemerne približne 300- až 400-tisíc bytov - a to hovoríme iba o rezidenčných stavbách. K tomu je potrebné prirátať ešte priemyselnú a komerčnú výstavbu.

Inými slovami, všetko naznačuje tomu, že ani v roku 2025 nebudú mať šikovní stavbári núdzu o prácu.

Zmenia sa nejako zákony?

V Nemecku ročne príjmu stovky legislatívnych zmien. Samozrejme, niektoré sa môžu - okrajovo či výraznejšie - dotknúť aj slovenských stavbárov.

Na základe aktuálnych informácií to však nevyzerá, že by malo dôjsť k celoplošným zmenám zaužívaných pravidiel.

Pozor, to sa však v môže zmeniť.

My v TJ-Legal dôsledne monitorujeme nemeckú (stavebnú) legislatívu a o prípadných zmenách klientov informujeme včas. Je naším cieľom, aby ste si bez problémov splnili svoje zákonné povinnosti a mohli nerušene pracovať.  

Nateraz neevidujeme nič, čo by mohlo výrazne ovplyvniť povinnosti či práva slovenských živnostníkov a firiem v Nemecku. Naďalej k podnikaniu bezpodmienečne potrebujete nemecké daňové číslo Steuernummer a dôrazne odporúčame v predstihu žiadať aj o Freistellung.

Nie ste si istí, aké ďalšie povinnosti máte? Neváhajte nás kontaktovať.

Ak sa stanete naším klientom, v prípade zmien vás o potrebných krokoch budeme včas informovať mailom.

Ostaňte v obraze a posuňte svoj biznis na vyššiu úroveň.