Z praktického hľadiska sú dva spôsoby, ako to môže prebiehať. Slovák môže ísť na stavbu do Nemecka pracovať ako (vyslaný) zamestnanec, alebo ako živnostník

 

V tomto texte sa venujeme druhému prípadu.

1. Dajte si pozor na stav svojej živnosti

Na to, aby ste v Nemecku mohli pracovať ako živnostník, musí byť vaša živnosť aktívna a musíte mať potrebné živnostenské opatrenia. Pozor, niektoré patria k remeselným, čo znamená, že na ich vykonávanie musíte preukázať odbornú spôsobilosť.

 

K voľným živnostiam patria napríklad prípravné práce k realizácii stavieb, k remeselným zasa murárstvo či podlahárstvo.
 

Uistite sa, že máte také živnostenské opatrenie, ktoré budete potrebovať. To, že stavebné práce budete vykonávať v Nemecku neznamená, že vaša živnosť doma nemusí byť v poriadku.

2. Pracujte iba na zmluvu

Hoci to možno znie ako samozrejmosť, tento bod má v článku svoje miesto.

 

Dôrazne odporúčame všetkým našincom, aby v Nemecku pracovali výhradne na riadnu zmluvu - či už so slovenskou firmou (či inou SZČO), alebo nemeckou. Nelegálna práca sa vám nevyplatí. 

 

Najlepšie urobíte, ak zmluvu podpíšete ešte pred vycestovaním do Nemecka. Aj vy tak budete mať istotu, že vás naozaj čaká predmetný angažmán. Seriózny poskytovateľ práce (odberateľ vašich služieb) nebude mať problém pripraviť vám ju. 

 

Okrem toho, že legálnu prácu vyžaduje zákon, budete zmluvu potrebovať napríklad aj k žiadosti o Freistellung

 

VEDELI STE, ŽE: Freistellung, alebo plným názvom Freistellungbescheinigung, je oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane. Ak ho nemáte a v Nemecku vykonávate činnosti súvisiace so zhotovením stavby, odberateľ vašich služieb je vám povinný z každej faktúry strhnúť 15 % a odviesť ich formou spomínanej zrážkovej dane. My vám ho vybavíme za najlepších podmienok na Slovensku.

3. Overte si potrebné jazykové znalosti

Ak idete do Nemecka pracovať ako partia Slovákov a aspoň jeden z vás vie po nemecky, ostatní sa viac-menej zaobídu aj bez pokročilej znalosti jazyka. V kolektíve budete zrejme komunikovať slovensky a poverený kolega bude v prípade potreby tlmočiť.

 

Aj napriek tomu vám však odporúčame osvojiť si aspoň aké-také znalosti nemčiny

 

V krajine totiž pravdepodobne budete fungovať dlhodobo - budete využívať služby, nakupovať, prichádzať do kontaktu s domácimi. Do styku s nemčinou prídete, či budete chcieť, alebo nie.
 

Iné to je, ak idete pracovať do medzinárodného kolektívu, prípadne priamo k Nemcom. V takom prípade sa bez nemčiny už nezaobídete.

 

Overte si vopred, do akej miery ju budete potrebovať. 

4. Bez Steuernummer ani na krok

Ak máte aktívnu slovenskú živnosť, tak máte pridelené aj slovenské daňové identifikačné číslo, skrátene DIČ.

 

Vedeli ste však, že to vám pri práci v Nemecku stačiť nebude? Budete potrebovať aj nemecké daňové číslo, takzvané Steuernummer.

 

Bez neho nemôžete v krajine legálne pracovať na živnosť. Evidujú vás pod ním úrady, uvádzate ho pri podávaní daňového priznania, potrebujete ho k žiadosti o Freistellung a prakticky ku každému oficiálnemu úkonu. 
 

Vybavenie a pridelenie Steuernummer trvá v priemere jeden mesiac. Odporúčame vám preto začať vec riešiť ešte predtým, než do Nemecka vycestujete. 

 

Potrebujete Steuernummer? Alebo Freistellung? Prípadne oboje?

 

Využite služby slovenskej jednotky a zistite, prečo naše sa na nás od roku 2008 obrátilo už viac než 70 000 ľudí.

 

Začnite TU