V tomto texte vám prinášame základný prehľad.

Einwohnermeldeamt (Ohlasovací úrad obyvateľstva)

Hoci na vstup do Nemecka vám stačí občiansky preukaz, ak v krajine plánujete pracovať, máte povinnosť prihlásiť sa k pobytu na úrade Einwohnermeldeamt. Je tak potrebné urobiť do 14 dní od príchodu.

Ak do Nemecka idete pracovať cez agentúru, je možné, že tento úkon urobia za vás, prípadne vám s ním pomôžu jej pracovníci. Odporúčame vám však uistiť sa, či to tak aj naozaj je. Za nesplnenie povinností vám totiž hrozia sankcie, najčastejšie pokuta od 20 do 50 eur, jej plné rozpätie je však od 10 do 1.000 eur, riskovať sa teda neoplatí.

Po registrácii získate registračný certifikát - Meldebescheinigung - ktorý potrebujete napríklad na otvorenie nemeckého bankového účtu, osvedčenie motorového vozidla, podpisu nájomnej zmluvy a podobne.

Ohlasovací úrad je zvyčajne súčasťou Občianskych úradov (Bürgerämte - oficiálna stránka), ktoré majú pracoviská po celom Nemecku.

Agentur für Arbeit (Úrad/agentúra práce)

Ak v Nemecku ešte nemáte prácu a chcete si ju nájsť, prípadne chcete požiadať o podporu v nezamestnanosti, alebo potrebujete riešiť pracovnoprávne problémy, vaše kroky by mali smerovať na Agentur für Arbeit.

Ide v podstate o nemecký ekvivalent našich úradov práce.

Táto inštitúcia vám sprostredkuje informácie o voľných pracovných miestach, sezónnych prácach, vašich právach a povinnostiach, ale napríklad aj o podpore, sociálnych benefitoch pre nezamestnaných, či o tom, ako v krajine začať podnikať.

NÁŠ TIP: odpracovali ste v Nemecku v minulom roku (rokoch) aspoň pár mesiacov? Prípadne robíte v krajine už dlhší čas? Požiadajte o vrátenie daní z Nemecka - možno máte nárok na vrátenie daňového preplatku, ktorý sa môže vyšplhať do stoviek až tisícov eur. Kontaktujte nás a my vám ho pomôžeme získať v plnej legálnej výške.

Kontaktné údaje agentúry nájdete na jej oficiálnom webe.

Finanzamt (Daňový úrad)

Agentúrni pracovníci väčšinou s nemeckým Finanzamt-om priamo do styku neprichádzajú, ak však v krajine rozbiehate podnikanie, prípadne tam chcete pôsobiť ako živnostník, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jeho návšteve nevyhnete.

Miestny daňový úrad prideľuje všetkým pracujúcim daňové identifikačné čísla (Steuer-ID, pozor, nezamieňať s nemeckým daňovým číslom Steuernummer, ktoré potrebujú iba podnikatelia, nie bežní zamestnanci), pod ktorými zamestnávatelia vykazujú výšku vašich zárobkov. Tá je dôležitá napríklad aj pre účely nemeckého daňového priznania.

Zoznam miestne príslušných úradov nájdete na oficiálnom webe nemeckého ministerstva financií.

Deutsche Post (Nemecká pošta)

Hoci nejde o úrad v pravom slova zmysle, vždy je užitočné poznať aj miestnu poštu.

V Nemecku pošta úzko spolupracuje s prepravnou spoločnosťou DHL, čiže jej služby môžete využiť aj na posielanie objemnejších balíčkov naspäť na Slovensko. Samozrejmosťou sú listové zásielky, v tomto ohľade je portfólio služieb pošty rovnaké, ako u nás.

Užitočnou službou je tiež preposielanie pošty na adresu, tzv. Nachsendeauftrag. To si môžete nastaviť napríklad vtedy, ak ste sa presťahovali, no ešte ste o zmene neinformovali všetky potrebné inštitúcie.

Zoznam pobočiek a otváracie hodiny nájdete na webe Deutsche Post.

Záchranné zložky a asistenčné služby

Rovnako ako u nás, aj v Nemecku funguje centrálny dispečing záchranných zložiek (tzv.  Jednotné európske číslo tiesňového volania), na ktorý sa dovoláte na čísle 112. Bez ohľadu na to, ktorú zložku potrebujete - či políciu, zachránku, alebo hasičov - na tomto čísle získate pomoc.

Niektoré záchranné zložky majú, podobne ako u nás, aj svoje vlastné čísla. POZOR, nie sú rovnaké, ako na Slovensku:

  • nemecká polícia - 110,
  • záchranári - 112 (volať v urgentných prípadoch),
  • neurgentná záchranná pomoc - 116 117,
  • hasiči - 112,
  • havarijné a odťahové služby - +49 89 20 20 4000 (číslo na ADAC, najväčší nemecký automobilový zväz).

Operátori zvyčajne ovládajú aspoň základy angličtiny, ak ju preferujete pred svojou nemčinou. Toto platí predovšetkým vo veľkých mestách (pri vytočení čísla záchrannej zložky ste zvyčajne prepojení na najbližší dispečing podľa geografickej vzdialenosti).

Na vidieku a v menších obciach sa je potrebné pripraviť na to, že zrejme budete potrebovať minimálne základy nemčiny, prípadne pomoc od miestneho.

Nuž, a v neposlednom rade vám pri otázkach týkajúcich sa nemeckého daňového priznania a vrátenia dane z Nemecka dokážeme podať pomocnú ruku aj my v TJ-Legal. Vedeli ste, že Slovákom v zahraničí asistujeme už od roku 2008?

Naše najdôležitejšie kontaktné údaje - e-mail, telefón - nájdete na predmetnej podstránke. Spojiť sa s nami môžete aj prostredníctvom nášho Facebook profilu.