Ako sa človek dostane k takejto zákazke? Spísali sme pre vás niekoľko odporúčaní, ktorými sa môžete inšpirovať.

1. Práca v Nemecku po znalosti

Mnohokrát ide o pomerne priamočiary proces - Slovák pracuje na nemeckej stavbe a do partie zavolá aj svojich kamarátov či známych. Keďže dopyt po kvalifikovaných stavebných robotníkoch je vysoký, spravidla s tým objednávateľ služieb (resp. realizátor stavby) nemá najmenší problém.

Ak si zháňate prácu v Nemecku, skúste sa opýtať svojich známych. Aj tých, ktorí v krajine aktuálne nepracujú. Môžu sa s vami podeliť o cenné kontakty, ktoré vám už nejakú zákazku dohodia.

NÁŠ TIP: nezabudnite sa známych opýtať aj na to, aké povinnosti vás čakajú v Nemecku. Prezradíme, že ak tam idete pracovať na stavbu ako živnostník, budete potrebovať minimálne daňové číslo Steuernummer. Jedným dychom dodávame, že by ste si mali vybaviť aj oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane, tzn. Freistellung. S oboma vám radi pomôžeme, tak ako sme pomohli už tisíckam slovenských živnostníkov.

2. Cez komunity na internete

Na internete, predovšetkým na sociálnych sieťach sa zgrupujú rôzne komunity. Slováci pracujúci v zahraničí, resp. priamo na nemeckých stavbách, nie sú výnimkou.

Stačí si otvoriť Facebook, zadať do vyhľadávania akýkoľvek variant spojenia “Slováci v zahraničí” a určite nájdete viac než dosť výsledkov.

Práve v takýchto skupinách často prebieha nábor skúsených stavebných robotníkov - murárov, lešenárov, maliarov, ale aj elektrotechnikov, zámočníkov či kúrenárov. Hoci niekedy ide o ponuky pracovných agentúr (ktoré môžu uprednostňovať/vyžadovať zamestnanecký pomer), veľa ponúk je určených priamo živnostníkom.

3. Cez stavebné spoločnosti - slovenské aj nemecké

Častým prípadom, s ktorým sa stretávame v našej praxi je, že slovenská spoločnosť (v drvivej väčšine s.r.o.) vysiela na stavby do Nemecka živnostníkov.

Aj to je teda spôsob, ako si nájsť takýto angažmán.

Stačí použiť Google, prípadne sa dopytovať u známych, a určite nájdete spoločnosť, ktorá má zákazky v Nemecku. Nebojte sa nadviazať kontakt - pošlite im e-mail so svojim životopisom a stručným opisom toho, ako by ste vedeli na stavbe prispieť.

Keďže dopyt je vysoký (v niektorých regiónoch Nemecka vyšší ako ponuka), šance na úspech nie sú zanedbateľné.

ODPORÚČAME: chystáte sa do Nemecka na stavbu prvýkrát? Spísali sme pre vás niekoľko užitočných rád. Nájdete ich v texte: Prvýkrát na stavbu do Nemecka? Na čo si živnostník musí dať pozor?.

Alternatívne môžete vyskúšať osloviť aj priamo nemecké stavebné spoločnosti. V takomto prípade sa však už spravidla nezaobídete bez znalosti jazyka.

Odporúčame tiež nemecké pracovné/stavebné portály:

4. Na profiloch TJ-Legal

Vedeli ste, že v spoločnosti TJ-Legal ročne úspešne vybavíme najviac žiadostí o Freistellung v celej strednej Európe?

Ide o jednu z našich najvyužívanejších služieb, pričom žiadatelia sú zvyčajne práve živnostníci pracujúci na nemeckých stavbách, resp. konatelia spoločností, ktoré ich tam vysielajú.

Ak si pozriete náš profil na Facebooku (pozrite TU), prípadne na Googli (pozrite TU), nájdete tám recenzie od spokojných zákazníkov. Ide o hodnotenia, ktoré nám naši klienti zanechali verejne.

Môžete napríklad skúsiť rozprúdiť diskusiu pod jedným z našich príspevkov na Facebooku. Ak sa opýtate, či vám niekto vie pomôcť so zháňaním zákazky v Nemecku, možno budete mať šťastie.