Po ktorých remeslách je najväčší dopyt?

1. Stavbyvedúci

O kvalitných stavbyvedúcich je vysoký záujem vždy a nielen v Nemecku. Práve v tejto osobe sa totiž kĺbia dôležité zodpovednosti: za dodržiavanie časového rámca, bezpečnosť pracovníkov a rozdeľovanie úloh, súlad s nariadeniami, predpismi a zákonmi a ďalšie.

Niet sa teda čo čudovať, že stavebné firmy sa o ľudí na tejto pozícii doslova bijú.

V závislosti od skúseností si fundovaný stavbyvedúci dokáže zarobiť aj 80.000 eur ročne (spravidla ako zamestnanec, zdroj).

2. Strechári

Dlhodobý dopyt je v Nemecku aj po strechároch, najmä v súčasnosti, kedy sa čoraz častejšie začína skloňovať udržateľnosť a zelené technológie. Počet stavieb, ktoré využívajú fotovoltaické panely, rastie.

Súbežne s tým rastie aj dopyt po strechároch, ktorí majú skúsenosti s ich montážou.

Zároveň stúpa aj počet rekonštrukcií, najmä pri starších budovách. Zatekajúce strechy, prípadne také, ktoré prepúšťajú interiérové teplo von - s týmito problémami sa borí množstvo verejných stavieb.

3. Elektrikári

Konštantný dopyt je po vyučených a skúsených elektrikároch.

Moderné stavby využívajú sofistikované systémy na dodávku energie a je potrebná znalosť ich montáže, údržby aj opráv - t.j. komplexná elektroinštalácia. Nemenej dôležitá je sanácia starých rozvodov.

Prirodzene, dopyt je aj po pomocných prácach, napríklad po ťahaní rozvodov (káblov), frézovaní drážok. Samostatnou kapitolou je kontrola elektrickej dokumentácie.

NÁŠ TIP: ak v Nemecku vykonávate činnosť súvisiacu s dokončením stavby, odporúčame vám vybaviť si Freistellung. Ide o oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane. Ak ho nemáte, odberateľ vašich služieb je vám povinný z každej faktúry strhnúť 15 % a odviesť ju formou tejto zrážkovej dane. Avšak s platným Freistellungom dostávate plnú sumu.

4. Kúrenári a inštalatéri

V roku 2020 bolo v Nemecku približne 1,3 milióna funkčných tepelných čerpadiel (zdroj).

Toto číslo odvtedy dramaticky vyrástlo, najmä po iniciatívach vládnej Strany zelených. Dopyt po udržateľných zdrojoch kúrenia a ohrevu teplej úžitkovej vody z roka na rok stúpa, o čom svedčia aj počty predaných kusov.

To znamená, že dopyt je aj po skúsených inštalatéroch a kúrenároch, ktorí s týmito systémami dokážu pracovať, ale napríklad aj s tradičnými vykurovacími palivami, najmä zemným plynom.

5. Maliari

Jeden z posledných úkonov pri dokončovaní stavby je maľovanie. Interiérové aj exteriérové.

V Nemecku sa v posledných rokoch čoraz viac dostávajú do popredia energeticky efektívne nátery, ktoré zlepšujú termoizolačné vlastnosti budov. Ide o súčasť trendu udržateľnosti, ktorý v krajine z roka na rok iba naberá na sile.

Maliari so skúsenosťami pri ich aplikovaní sú mimoriadne žiadaní.

Chystáte sa pracovať do Nemecka na stavbu v roku 2025?

Možno vás zaujíma, ako bude vyzerať tamojšie stavebníctvo.

Naše predpovede si môžete prečítať v texte: Podnikanie v Nemecku - ako bude vyzerať nemecké stavebníctvo v roku 2025?.

Nezabudnite na to, že pri práci na stavbe v Nemecku (na živnosť, či formou s.r.o.), budete nevyhnutne potrebovať daňové číslo - Steuernummer.

Radi ho pre vás získame, spolu s celým balíkom ďalších užitočných služieb.