Čím je práve táto oblasť obľúbená? 

Neustále rastúci segment

V prvom rade ide o odvetvie priemyslu, ktoré zažíva nevídaný rast. Zvykne sa hovoriť o tzv. stavebnom boome a pre Spolkovú republiku Nemecko (SRN) to rozhodne platí dvojnásobne. 
 

Za rok 2023 predstavoval tento segment až 6 % nemeckého HDP, pričom ročne generuje tržby vo výške takmer 200 miliárd eur. Hoci najväčším hospodárskym ťahúňom krajiny je dlhodobo automobilový priemysel, stavebníctvo má stabilné postavenie, ktoré sa z roka na rok zlepšuje. 

 

Podľa údajov spolkového štatistického úradu (Statistisches Bundesamt) sa v Nemecku ročne postaví približne 300 000 až 400 000 obytných domov a bytov. Spoločne s Francúzskom je z tohto pohľadu SRN na čele Európskej únie. A to ešte neberieme do úvahy komerčné a priemyselné objekty. 

 

Čo to znamená pre našincov?

Že v nemeckom stavebníctve je dostatok práce a s najväčšou pravdepodobnosťou sa na tom tak skoro nič nezmení.

Skvelý zárobok

Nie je žiadnym tajomstvom, že primárnou motiváciou mnohých Slovákov, cestujúcich za prácou do Nemecka, je zárobok. Oprávnene. 

 

Priemerný ročný príjem stavebného robotníka v Nemecku je 46.660 €. Na seniornejších pozíciách (stavbyvedúci, projektant) dokonca až 56.582 €. Mesačne to teda vychádza na 3.883 €, resp. 4.715 € (zdroj).
 

NÁŠ TIP: ak pracujete v Nemecku ako živnostník a chcete dostávať 100 % svojich zárobkov, tak potrebujete mať oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane, tzn. Freistellung. Ak ho nemáte, odberateľ vašich služieb je povinný strhnúť 15 % z každej faktúry a odviesť ju formou spomínanej dane. Podajte si u nás žiadosť o Freistellung
 

Navyše, priemerné mzdy v Nemecku v roku 2024 vzrástli zatiaľ o 5,6 %, čo je najvyšší rast za viac než dekádu (zdroj). Prognózy na ďalšie roky sú pozitívne. 

 

Samozrejme, živnostníci v Nemecku môžu byť odmeňovaní odlišne ako radoví zamestnanci, ich príjem sa však spravidla odvíja od tých istých ekonomických faktorov. Inými slovami, keď rastie príjem zamestnancov, zvyčajne sa to priaznivo odzrkadlí aj v zárobkoch živnostníkov. 

Minimálne bariéry

Keďže Slovensko je členom EÚ, našinci nemusia v Nemecku žiadať o pracovné víza. To veci značne zjednodušuje.

 

Ak ide Slovák pracovať do nemeckého stavebníctva ako živnostník, z hľadiska povolení a úradov potrebuje predovšetkým:

  1. pridelenie nemeckého daňového čísla Steuernummer,
  2. platnú zmluvu na stavebné práce v Nemecku,
  3. Potvrdenie o daňovej rezidencii,
  4. (nepovinný, ale odporúčaný) Freistellung.

 

Akonáhle má vybavené tieto záležitosti, prakticky nič mu nebráni pracovať na stavbe v Nemecku.
 

Pre porovnanie: občania tretích krajín (mimo Európskej únie a niektorých vybraných štátov) potrebujú víza, povolenie na pobyt, doklad/certifikát o kvalifikácii a pracovnej spôsobilosti, prípadne aj ďalšie povolenia a podklady. 

 

Chystáte sa ako živnostník pracovať na stavbu do Nemecka?
 

V prvom rade vám odporúčame požiadať o Steuernummer a Freistellung.


My vám pomôžeme s celým procesom. Prvý krok urobte TU.

 

Prečítajte si tiež

  1. Prvýkrát na stavbu do Nemecka? Na čo si živnostník musí dať pozor?
  2. Vybavenie Freistellungu v roku 2024 - osobne alebo online?
  3. Nevýhody neskorej žiadosti o Freistellung