Čo je to SOKA BAU?

Za skratkou SOKA BAU sa ukrýva spojenie Sozialkassen der Bauwirtschaft, ktoré môžeme preložiť ako Stavebný sociálny fond. Ako už názov napovedá, ide o inštitút zriadený na podporu stavebných robotníkov a ochranu ich práv.

Na úvod je dôležité vedieť, že ak máte s.r.o. a do Nemecka vysielate zamestnancov - stavebných robotníkov (nie SZČO), máte povinnosť prihlásiť ich do SOKA BAU. Z pohľadu zákona ide o nevyhnutný krok pre ich sociálne zabezpečenie.

Z tohto pravidla existujú výnimky, každý prípad je však potrebné posúdiť individuálne.

Ak si zamestnávateľ túto povinnosť nesplní, potenciálne mu hrozí viacero postihov. Okrem pokút a finančných sankcií napríklad aj reputačné škody, nemožnosť zúčastniť sa vládnych zákaziek a tendrov, či v extrémnych prípadoch dokonca obvinenie z krátenia daní a sociálnych odvodov.

NÁŠ TIP: máte s.r.o. a vysielate svojich robotníkov na stavby do Nemecka? Pomôžeme vám s ich prihlasovaním do SOKA BAU tak, aby ste si do bodky splnili svoje zákonné povinnosti. Začnite TU.

Aký účel plní SOKA BAU?

Často sa môžete stretnúť s opisom, že SOKA BAU je nemeckým dovolenkovým fondom.

Zatiaľ čo do jeho kompetencií naozaj patrí aj správa dovolenkového fondu jednotlivých členov (napríklad za účelom prenosu dovolenky od jedného zamestnávateľa k druhému), rozsah jeho činnosti je širší.

SOKA BAU však má na starosti napríklad aj dôchodkové poistenie stavebných robotníkov. Zároveň im poskytuje ochranu a zastupuje ich v rokovaniach so zamestnávateľmi a štátom, za účelom zlepšenia ich pracovných podmienok. V neposlednom rade organizuje školenia, tréningy, rekvalifikácie a ďalšie remeselno-vzdelávacie podujatia.

Fond je financovaný predovšetkým z príspevkov zamestnávateľov v stavebnom priemysle, v malej miere doň môžu prispievať zrážkami zo mzdy aj niektorí zamestnanci.

Zatiaľ čo zo štátneho rozpočtu do SOKA BAU neprúdia peniaze, vláda monitoruje jeho fungovanie a od zamestnávateľov vyžaduje dodržiavanie jeho stanov a prihlasovacej povinnosti.

Prečo vznikol SOKA BAU?

Vznik tohto sociálneho fondu, resp. prvotná myšlienka stojaca za jeho zriadením, má korene ešte v povojnovom Nemecku. Vtedy, rovnako ako aj dnes, mal jeden primárny účel - poskytovať ochranu a sociálne zabezpečenie stavebným robotníkom.

Táto potreba vznikla predovšetkým z toho dôvodu, že stavebníctvo je segment vysoko náchylný na sezónnosť (napr. nemožnosť efektívne pracovať za zlého počasia, pri mrazoch, ale ani pri extrémne vysokých teplotách), ale aj mobilitu robotníkov (ten istý robotník môže aj počas jedného roka pracovať na viacerých stavbách).

Samotní stavební robotníci tak často čelia výzvam, napríklad nedostatku práce mimo sezóny (najmä v zime), či pri prechode od jedného zamestnávateľa k ďalšiemu.

SOKA BAU má za úlohu poskytovať takýmto pracovníkom ochranu a zabezpečiť, aby boli ich práva (napr. na dovolenku či dôchodok) platné bez ohľadu na vonkajšie podmienky.

V celej Európe nemá SOKA BAU plnohodnotný ekvivalent, v tomto ohľade je Nemecko unikátom.

Zaujímavosťou je, že ochrana a rozsah činnosti fondu sa plnou mierou vzťahuje aj na zahraničných (teda aj slovenských) zamestnancov pracujúcich v nemeckom stavebníctve. Zabezpečuje im teda rovnaké práva, ako domácim.