Je to rakúske daňové priznanie

Hoci sa s hovorovým spojením vrátenie daní z Rakúska môžete stretnúť častejšie, vedzte, že z vecného hľadiska ide o podanie rakúskeho daňového priznania

Práve ním totiž vydokladujete svoje príjmy, prípadne si uplatníte odpočítateľné položky a daňové bonusy a zistíte, či vám vznikol nárok na daňový preplatok, t.j. spomínané vrátenie daní.

Samozrejme, podanie rakúskeho daňového priznania, to nie je len tak. Vyžaduje si to určitý okruh znalostí - okrem iného aj jazykových - predovšetkým vtedy, ak sa preň rozhodnete na vlastnú päsť. 

 

Nie ste si istí, či to zvládnete?

Bez problémov, spoločnosť TJ-Legal za vás podá rakúske daňové priznanie so všetkým, čo k tomu patrí a vy tak svoje dane z tejto krajiny získate v maximálnej legálnej výške.

 

POZOR: žiaľ, v praxi sa často stretávame s prípadmi, kedy sa našinec rozhodne podať rakúske daňové priznanie na vlastnú päsť. Žiaľ, kvôli neznalosti postupov sa môže stať, že sa takto pripraví aj o stovky eur na daňovom preplatku. Ak si nie ste 100 % istí, že viete, čo robíte, odporúčame vám kontaktovať odborníka.

 

Budete potrebovať podklady

Na to, aby rakúsky daňový úrad dokázal vypočítať, resp. overiť, aký vysoký daňový preplatok (v okrajových prípadoch dokonca aj nedoplatok) vám vznikol, potrebuje informácie o vašej práci.

 

Jedným z najdôležitejších podkladov je potvrdenie o zdaniteľných príjmoch u toho-ktorého zamestnávateľa, ktoré má v Rakúsku názov Lohnzettel. Ide o ekvivalent slovenského Potvrdenia o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti.

Potrebovať budete aj tzv. formulár E9 (Bescheinigung EU/EWR), ktorý vám vystaví slovenský daňový úrad na základe podaného slovenského daňového priznania. Tento dokument potrebujete preto, aby ste rakúskemu daňovému úradu vykázali príjmy dosiahnuté mimo Rakúska. 

 

Ak si plánujete v daňovom priznaní uplatniť aj rôzne odpočítateľné položky (a potenciálne tak navýšiť výšku získaných daní), napríklad za dochádzanie za prácou či ubytovanie, budete ich musieť vydokladovať - napríklad veľkým technickým preukazom či faktúrami a podobne. 

 

Môže sa stať, že k žiadosti o vrátenie daní z Rakúska budete potrebovať aj iné podklady. 

My vám konkrétny zoznam radi pripravíme na základe vašej pracovnej a životnej situácie.

Získať daňový preplatok z Rakúska môže byť jednoduchšie s odbornou pomocou!

Proces nejaký čas trvá

Jedna z najčastejších otázok, ktoré dostávame od klientov znie - ako dlho trvá vrátenie daní z Rakúska?

 

Jednoduchá odpoveď znie - v priemere 16 týždňov od odoslania kompletnej žiadosti na rakúsky daňový úrad.

Samozrejme, ide o priemernú dobu, v praxi sa teda môže stať, že vám daňový preplatok príde na účet skôr, ale aj neskôr. Každopádne, pri žiadosti je potrebné obrniť sa trpezlivosťou a pripraviť sa aj na takýto scenár. 

 

Akonáhle rakúsky daňový úrad príjme vašu žiadosť, doba spracovania je plne v jeho réžii. Žiaľ, nie je v našich silách „prinútiť“ ho pracovať rýchlejšie. Predovšetkým v čase najväčšieho náporu, teda v období od februára do mája, sa môže spracovanie žiadostí ešte predĺžiť.

 

Ak vám však môžeme dať jednu radu, tak tá by znela takto: zbytočne neodkladajte žiadosť o vrátenie daní z Rakúska. V prípade, že podklady a žiadosť máte skompletizované už vo februári, nečakajte s ich odoslaním do leta - s veľkou pravdepodobnosťou tak iba zbytočne oddialite pripísanie preplatku na váš účet.

 

Vsaďte na kvalitu 

Podanie rakúskeho daňového priznania môže znieť komplikovane a pravdou je, že také aj v skutočnosti je. Ak chcete získať legálne maximum, je absolútne nevyhnutné, aby ste vedeli, čo robíte a uplatnili si všetky inštitúty, na ktoré máte nárok.

To si, samozrejme, vyžaduje nielen orientáciu v rakúskom daňovom systéme, ale aj prax a skúsenosti.

 

V spoločnosti TJ-Legal už vyše 16 rokov pomáhame Slovákom pracujúcim v zahraničí. Z Rakúska sme našim klientom získali kumulatívne státisíce eur.

 

Naši klienti nás hodnotia na 4,9 z 5, čo nás mimoriadne teší. Berieme to ako potvrdenie toho, že spoluprácu s nami vnímate pozitívne a konštruktívne. Ďakujeme! 
 

Klient Milan o nás napísal toto:

100% profesionáli. Výborná komunikácia, spolupráca. Ako mi po zaslaní potrebných údajov a dokumentov vrátenie daní vypočítali, tak mi ich aj Finanzamt vrátil. Som maximálne spokojný. Doporučujem."

 

Chcete aj vy získať svoje dane z Rakúska v plnej legálnej výške?

Prvý krok urobte tu

 

Prečítajte si tiež:

  1. Vrátenie daní z Rakúska – slovník pojmov
  2. Vrátenie daní z Rakúska 2024 – kalkulačka
  3. Ktoré doklady potrebujem na vrátenie dane z Rakúska?