Práca v Nemecku na stavbe má svoje špecifiká, pravidlá, ale aj zaujímavosti, o ktorých ste možno netušili. V tomto texte sa bližšie pozrieme na 4 z nich. 

1. Stavebníci sú zovšadiaľ 

Vďaka tomu, že Nemecko má v rámci EÚ jednu z otvorenejších imigračných politík, môžete tu stretnúť ľudí z rôznych kútov sveta. Týka sa to, samozrejme, aj stavebníctva a príbuzných segmentov.
 

Nie je zriedkavým javom, že na stavbe vedľa seba robia Slovák, Čech, Poliak, Turek a Rumun. V niektorých mestách dokonca stretnete aj robotníkov z afrických krajín či z Ázie. Nemecko je multikulturálna krajina a vidieť to nielen v bežnom živote, ale aj pri práci.

 

Aj z tohto dôvodu sa vám popri nemčine osvedčí aj angličtina - najmä ak si medzi kolegami plánujete nájsť aj priateľov, s ktorými možno tráviť voľný čas.

 

NÁŠ TIP: prečítajte si náš blog Prvýkrát na stavbu do Nemecka? Na čo si živnostník musí dať pozor?. Nájdete v ňom užitočné tipy, ktoré vám uľahčia prvé kroky v tejto krajine.

2. Odbory sú samozrejmosťou

Jedna z najväčších odborových organizácii v Nemecku, zgrupujúcich stavebných robotníkov, má názov IG BAU (Industriegewerkschaft Bauen-Agrar-Umwelt). Má takmer milión členov naprieč všetkými spolkovými krajinami.

 

Hoci zahraniční živnostníci a spoločnosti s ručením obmedzeným sa členmi stať nemôžu, môžu s odborovými organizáciami prísť do styku. Nemeckí zamestnanci (nielen v stavebníctve) v nich majú oporu pri rokovaniach o lepších platových a pracovných podmienkach.
 

Vedeli ste napríklad, že nemecké odborové zväzy vyjednali od stavebných spoločností tzv. kompenzáciu za zlé počasie (Schlechtwettergeld)? Tá garantuje robotníkom mzdu aj v časoch, kedy nie je možné pracovať na stavbe z dôvodu dažďa či silných mrazov.

3. Udržateľnosť je čoraz dôležitejšia

Nemecko je najsilnejšou európskou ekonomikou a priemyselnou veľmocou. Žiaľ, ruka v ruke s tým ide aj skutočnosť, že je zároveň najväčším znečisťovateľom, minimálne čo sa týka emisií oxidu uhličitého.

 

Aj kvôli alarmujúcim číslam prišla spolková vláda s viacerými iniciatívami, ktoré majú negatívny trend utlmiť. Niektoré z nich sa týkajú aj stavebníctva.

 

Novostavby v Nemecku musia využívať technológie na využívanie obnoviteľných zdrojov energie, napríklad tepelné čerpadlá, solárne panely, rekuperácie a podobne. Čoraz väčší dôraz sa kladie aj na využívanie ekologických stavebných materiálov, napríklad dreva, či recyklovaného betónu a železa.

 

Možno aj vy sa na stavbe v Nemecku stretnete s udržateľnosťou v praxi.

Povolenia a certifikáty

Nemci si potrpia na to, aby bolo všetko v súlade s predpismi. Majú prísne nároky nielen na svojich vlastných občanov, ale aj na pracovníkov a spoločnosti z iných krajín, našincov nevynímajúc.

 

O to, či sú všetky predpisy a povolenia dodržiavané, sa starajú rôzne typy kontrol, aj námatkových. 
 

Je preto veľmi dôležité, aby ste v Nemecku pracovali legálne na zmluvu a ak ste živnostníkom či s.r.o., tak mali aj pridelené platné nemecké daňové číslo Steuernummer. Čierna práca, tzn. Schwarzarbeit, je trestaná mimoriadne prísne.

 

Stavebné firmy využívajúce čiernu prácu môžu čeliť pokutám od 5.000 do 500.000 €, samotní pracovníci „iba“ do 5.000 €. Nehovoriac o tom, že v prípade odhalenia musia takíto jedinci doplatiť ušlé dane a odvody. 

 

Chystáte sa pracovať na stavbu do Nemecka?
 

My vám pomôžeme získať Steuernummer a vybavíme vám aj Freistellung, aby ste dostávali 100 % svojich zárobkov. Neváhajte nás kontaktovať aj pred odchodom, pomôžeme vám pripraviť sa na všetko, čo vás čaká.