Pred prácou v Nemecku určite myslite na tieto 3 veci.

1. Akú znalosť jazyka potrebujete?

Univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje. 

 

Možno to znie prekvapivo, ale dnes nie je problém nájsť si prácu v Nemecku aj bez toho, aby ste ovládali čo i len základy jazyka. Je však potrebné pripraviť sa na to, že väčšinou pôjde o menej kvalifikované pozície - v skladoch, na farmách, prípadne pri výrobnej linke a podobne. 

 

Bavíme sa o manuálnych prácach, pri ktorých je dôležitejšia skôr zručnosť, než komunikácia.
 

NÁŠ TIP: idete pracovať do Nemecka na stavbu a ste živnostníkom? Nezabúdajte, že potrebujete daňové číslo Steuernummer Freistellung. Pozor, ako zamestnanca sa vás netýkajú.
 

Na iných pozíciach sa však bez znalosti aspoň základných výrazov nezaobídete. Ak budete pri práci potrebovať komunikovať s nemeckými zákazníkmi či kolegami - napríklad na stavbe, v gastre či hoteliérstve - odporúčame vám osvojiť si jazyk aspoň na úrovni A1/A2.

 

Pozor, jednotliví zamestnávatelia a poskytovatelia práce môžu mať aj vyššie nároky. Overte si ich ešte predtým, než na miesto vycestujete.

2. Aké vás čakajú náklady?

Aj odpoveď na túto otázku závisí od viacerých faktorov.
 

Ak vám poskytovateľ práce v Nemecku preplatí cestu (transfer a/alebo dochádzanie) a ubytovanie, odpadnú vám dve významné položky. Niektorí zamestnávatelia vám na vlastné náklady zabezpečia aj pracovné pomôcky či odev, poistenie a podobne. 


Stále si však musíte zabezpečovať stravu a potenciálne aj množstvo iných nákladov - na voľný čas, hygienu a kozmetiku, zdravotnú starostlivosť a podobne.

 

Vo všeobecnosti je rozumné, ak do Nemecka vycestujete s nejakou rezervou, ideálne aspoň na 2-3 mesiace. Myslite na to, že prvú mzdu spravidla dostanete až po niekoľkých týždňoch.

 

Nezabúdajte tiež na to, že náklady na život v Nemecku sú o poznanie vyššie, ako na Slovensku. Priemerné ceny si môžete pozrieť napríklad na tomto odkaze.


VEDELI STE, ŽE: niektoré výdavky spojené s prácou - napríklad na dochádzanie - si môžete uplatniť v nemeckom daňovom priznaní a zvýšiť tak prípadný preplatok? Získať viac vám môže pomôcť aj tzv. vedenie dvojitej domácnosti. 

3. Prilepšite si vrátením dane z Nemecka

Ak sa do Nemecka chystáte pracovať ako zamestnanec, máme pre vás skvelú správu. Aj po odpracovaní niekoľkých mesiacov totiž môžete žiadať o vrátenie daní. Týmto spôsobom si dokážete prilepšiť o stovky až tisíce eur.

 

Ako na to?

 

Vrátenie daní z Nemecka prebieha podaním nemeckého daňového priznania. To sa vždy podáva až za ukončený rok.

 

Ak ste teda napríklad v Nemecku pracovali vo februári až septembri 2023, žiadať o vrátenie dane môžete od 1. januára 2024. Ak ste však v Nemecku pracovali tento rok, prípadne tam ešte stále pracujete, žiadať môžete až od roku 2025.

 

Čo potrebujete? 
 

Predovšetkým potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od zamestnávateľa - tzv. Ausdruck. Ďalšie podklady sa líšia v závislosti od vašej pracovnej či životnej situácie.

 

Chcete požiadať o vrátenie daní z Nemecka?

 

My vám ich získame do posledného centa.


Prvý krok urobte TU