Freistellung nemá neobmedzenú platnosť

Na túto otázku neexistuje univerzálna odpoveď, je však pomerne jednoduché zistiť, na čom ste.

To, ako dlho vám platí Freistellung, totiž nájdete v rozhodnutí o jeho pridelení. Z našej praxe vyplýva, že Slovákom pracujúcim v Nemecku ho často miestny daňový úrad pridelí na jeden rok, môže to však byť iba pol roka, ale stretli sme sa aj s trojmesačným. V roku 2024 sme ojedinele boli svedkami aj toho, že naši klienti mali pridelený Freistellung na obdobie dlhšie, než jeden rok.

Pozor, nie je to pravidlom.

Aj dvaja Slováci v podobnej životnej/pracovnej situácii, pôsobiaci na tej istej stavbe, môžu dostať Freistellungy s odlišnou platnosťou. Jej konkrétnu dĺžku nájdete v rozhodnutí o jeho pridelení a to je časový údaj, ktorým sa musíte riadiť.

 

Ak sa teda do Nemecka vrátite v lehote, Freistellung vám naďalej platí. Ak po jej uplynutí, odporúčame vám požiadať o jeho predĺženie, resp. o nové vystavenie.

Platnosť vášho Freistellungu končí? Predĺžte ho cez TJ-Legal a pokračujte v práci bez starostí.

Na dobu platnosti si dajte pozor

Môže sa totiž stať, že až pri úhrade faktúry zo strany odberateľa vašich služieb zistíte, že vám strhol 15 % a odviedol ich formou stavebnej zrážkovej dane Bauabzugsteuer.

Hoci je túto zrážku za istých podmienok možné získať späť, je tak možné učiniť až po konci roka a navyše tento proces predstavuje ďalšiu byrokraciu, ktorú je potrebné podstúpiť. Oveľa rozumnejšie je teda uistiť sa, či máte platný Freistellung.

 

Ak máte aktivovaný elektronický podpis ELSTER, žiadosť o jeho predĺženie je oveľa jednoduchšia, než klasickou papierovou formou. Zo strany nemeckého daňového úradu navyše existujú náznaky, že čoskoro pôjde o jediný akceptovaný spôsob komunikácie.

 

NÁŠ TIP: podajte si žiadosť o Freistellung prostredníctvom TJ-Legal a v prípade záujmu vás o blížiacom sa konci jeho platnosti budeme informovať

 

Prečítajte si tiež