Do tejto skupiny patrí veľké množstvo pendlerov, sezónnych pracovníkov, či napríklad študentov.

 

Predovšetkým vtedy, ak v Holandsku ostávate na dlhšiu dobu, si musíte zvyknúť na miestne obyčaje a zvyky. Čo k nim patrí?

Krajina bicyklov

Hoci Holandsko má rozvinutú diaľničnú a vlakovú infraštruktúru, dominantným dopravným prostriedkom v krajine je bicykel. V mestách, ale aj mimo nich, sa budete stretávať s veľkým množstvom pedálujúcich ľudí na dvoch kolesách.

 

Týka sa to aj dochádzania do práce.

 

Ľudia žijúci v Holandsku (miestni aj cudzinci) pravidelne využívajú bicykel na cestu do a z práce a to počas celého roka. Zimy sú v krajine spravidla bez snehu, letá mierne, človeku teda prakticky nič nebráni vysadnúť na dve kolesá ani v januári, či uprostred júla.
 

VEDELI STE, ŽE: v Holandsku môžu zamestnanci získať aj príspevok na dovolenku, tzv. Vakantiegeld? Mnoho z nich ho používa práve na kúpu bicykla.
 

V Holandsku existuje dokonca aj inštitút tzv. „firemného“ bicykla. Zamestnávateľ vtedy svojim pracovníkom prispeje na kúpu, prípadne uhradí všetky náklady spojené s jeho zaobstaraním. V istých prípadoch dokonca povoľujú aj používanie na súkromné účely.

 

Zamestnanci v Holandsku si môžu za určitých podmienok uplatniť aj príspevok na dochádzanie na bicykli.

Dohovoríte sa holandsky aj anglicky

Národným jazykom v Holandsku je, samozrejme, holandčina. Je podobná nemčine a, možno trochu prekvapivo, aj angličtine. Niekedy sa dokonca zvykne hovoriť, že holandčina je presne na „polceste” medzi týmito dvoma jazykmi.
 

Čo to znamená v praxi?

 

Že Holanďania okrem svojho jazyka spravidla dokonale ovládajú aj angličtinu. To je výhoda pre Slovákov, ktorí sa neplánujú učiť holandsky, ale majú aké-také znalosti najpoužívanejšieho jazyka na svete.

 

Anglicky sa bez problémov dorozumiete v obchodoch, službách, zvyčajne aj na pracovisku, či vtedy, ak potrebujete inštrukcie či pomoc od okoloidúcich na ulici. Vyše 90 % obyvateľov označilo, že dokáže plynule komunikovať v tomto jazyku.

 

Približne dve tretiny Holanďanov hovoria po nemecky (na rozličných úrovniach pokročilosti), čo môže pomôcť našincom, ktorí neovládajú angličtinu. So zhruba štvrtinou obyvateľov sa dorozumiete aj po francúzsky.

Ceny vyššie ako na Slovensku

Nie je prekvapením, že aj v Holandsku, podobne ako v celej západnej Európe, sú ceny o poznanie vyššie ako u nás.

 

Za obed si priplatíte dvoj- až troj-násobok, za mestskú hromadnú dopravu rovnako, prenájmy sú minimálne raz také drahé ako na Slovensku a bežné potraviny približne o 30 %.
 

Prehľad cien v Holandsku nájdete napríklad na tejto webovej stránke.
 

Ak do krajiny tulipánov cestujete prvýkrát, uistite sa, že máte aj finančnú rezervu, ideálne aspoň na dva-tri mesiace. V prípade, že vám zamestnávateľ preplatí ubytovanie a cestu, niečo ušetríte.

 

Myslite však na to, že kým dostanete prvú mzdu, môže to nejaký čas trvať.

Pozor na holandský daňový systém

Zatiaľ čo na Slovensku rozlišujeme tri hlavné typy daňových priznaní pri dani z príjmu (pri fyzických osobách typ A a typ B a samostatné priznanie pre právnické osoby), Holanďania ich majú 4:

  • C form,
  • M form,
  • P form,
  • F form.

 

Slováci v Holandsku si najčastejšie podávajú prvé menované, tzv. C-form. Ide o daňové priznanie určené tým, ktorí v krajine pracujú, ale dlhodobo nežijú, sú tzv. daňoví nerezidenti.

 

Holandský daňový úrad má názov Belastingdienst a ide o inštitúciu, s ktorou budete komunikovať v prípade podávania holandského daňového priznania. Úrad každý rok posiela tisíce automaticky vygenerovaných výziev k splneniu daňovej povinnosti.
 

Ak vám vznikne táto povinnosť, je dôležité vedieť, aký typ daňového priznania si máte podať. Belastingdienst totiž očakáva, že to viete.

 

Nejde však iba o splnenie povinnosti.


Vedeli ste, že práve takto žiadate o vrátenie daní z Holandska? Podaním daňového priznania si veľakrát viete prilepšiť o stovky až tisíce eur.
 

Za predpokladu, že viete, čo robíte. 

 

Pre získanie maximálnej sumy budete potrebovať jednak potvrdenie o zdaniteľných príjmov, tzv. Jaaropgaaf, ale aj formulár E9.


S ich získaním, ako aj s celým procesom vám radi pomôžeme.

 

Začnite TU
 

Prečítajte si tiež

  1. Vrátenie daní z Holandska online - ako na to?
  2. Konkurent ponúka službu lacnejšie? Dáme vám ju ešte o 10 % výhodnejšie!
  3. O vrátenie daní z Holandska žiadajte aj 5 rokov spätne!