Vrátenie dane z Holandska za 5 rokov

Holandská daňová legislatíva umožňuje požiadať o vrátenie dane až za 5 rokov spätne. V praxi to znamená, že v roku 2024 môžete žiadať za roky 2019, 2020, 2021, 2022 a 2023 - za predpokladu, že ste počas nich v Holandsku odpracovali na zamestnanecký pomer aspoň nejaký čas.

Žiadať sa vám oplatí, aj keď ste odpracovali iba niekoľko mesiacov, nemusia to byť celé roky. V niektorých prípadoch je to dokonca výhodnejšie - každú situáciu je však potrebné posúdiť individuálne.

 

Upozorňujeme však, že žiadať o vrátenie dane z Holandska za posledný možný rok, t.j. v tomto prípade za rok 2019, môžete už iba do konca roku 2024. Počnúc 1. januárom 2025 táto možnosť definitívne zanikne a ak by vám za rok 2019 potenciálne vznikol nárok na vrátenie daní, žiaľ, prídete o ňu.

Rozhodne teda odporúčame neotáľať a čím skôr si overiť, či takúto možnosť máte k dispozícii.

 

Na orientačný výpočet môžete použiť aj daňovú kalkulačku - Holandsko. Vopred si tak môžete zistiť, koľko peňazí na vás potenciálne čaká. 

 

Ešte lepšie však urobíte, ak oslovíte priamo nás. My na základe vami dodaných podkladov a informácií kvalifikovane preveríme, či vám nárok vznikol alebo nie.

 

Prečo sa to oplatí?

Prvou výhodou je, že žiadosť o vrátenie daní za viacero rokov súčasne potenciálne predstavuje možnosť získať aj vyšší preplatok. Takýmto spôsobom si dokážete prilepšiť o stovky až tisíce eur.

 

Pri vypĺňaní žiadostí môžete využiť našu šikovnú online aplikáciu, vďaka ktorej sa vám niektoré údaje prenesú zo žiadosti do žiadosti a nemusíte ich tak vypĺňať opakovane.
 

V neposlednom rade je výhodou aj to, že nie je potrebné, aby ste pri žiadosti boli fyzicky prítomní v Holandsku. Môžete žiadať zo Slovenska, v podstate z akéhokoľvek miesta na zemeguli - za podmienky, že máte potrebné podklady. 
 

Ako na to?

Najdôležitejším podkladom, ktorý budete potrebovať k žiadosti o vrátenie dane z Holandska, je Jaaropgaaf - potvrdenie o zdaniteľných príjmoch. Toto potvrdenie by vám mal vystaviť každý zamestnávateľ, pre ktorého ste v predmetný rok pracovali.

Ak ste poberali dávky v nezamestnanosti či nemocenské dávky, vystaví vám ho aj holandská štátna poisťovňa pre zamestnancov UWV.
 

NÁŠ TIP: so žiadosťou o Jaaropgaaf vám vieme pomôcť, táto služba je spoplatnená v zmysle aktuálne platného cenníka. Ak oň chcete požiadať svojpomocne, pripravili sme pre vás stručný návod

 

V prípade, že Jaaropgaaf nemáte, alternatívou k nemu je posledná výplatná páska od každého zo zamestnávateľov

Nezabúdajte tiež na to, že k žiadosti o vrátenie daní z Holandska by ste mali priložiť aj formulár E9 (EÚ/EHP) - výšku potenciálne získaných daní tak viete navýšiť o 500 až 600 eur. K získaniu formulára E9 potrebujete mať podané slovenské daňové priznanie za rok, za ktorý žiadate o dane z Holandska
 

Radi vám pomôžeme aj s týmto úkonom.
 

Prvý krok k získaniu svojich daní z Holandska urobte TU
 

Prečítajte si tiež:

  1. Vrátenie daní z Holandska – najčastejšie otázky a odpovede
  2. Ako sa pripraviť a čo budem potrebovať na podanie žiadosti o vrátenie daní z Holandska?
  3. Vrátenie daní z Holandska – ako získať čo najviac?