- Steuernummer -

Nemecké daňové číslo, teda Steuernummer, je základným predpokladom legálneho pôsobenia v tejto krajine. Požiadať oň musí každý subjekt (teda živnostník či s.r.o.), ktorý tu chce pracovať či podnikať.

Pod týmto unikátnym identifikátorom vás eviduje nemecký daňový úrad a využíva ho pri akejkoľvek komunikácii s vami.


- Freistellung -

Oslobodenie od stavebnej zrážkovej dane, plným názvom Freistellungbescheinigung, síce nie je povinné, ale práca bez neho je mimoriadne nevýhodná. Ten, kto nemá platný Freistellung, totiž prichádza o 15 % z každej vystavenej faktúry.

Presne takúto čiastku mu totiž je povinný strhnúť odberateľ jeho služieb a odviesť ju formou stavebnej zrážkovej dane, teda Bauabzugsteuer.


- Handwerkskammer -

Isté remeselnícke činnosti sú v Nemecku regulované (najmä ak je na ich výkon potrebné odborné vzdelanie a prax) a na ich vykonávanie potrebujete zápis do nemeckej remeselníckej komory, teda Handwerkskammer.

Ten, kto takýto zápis nemá, nemôže legálne vykonávať danú činnosť na území Nemecka. Má ročnú platnosť a je potrebné ho pravidelne obnovovať, ak človek plánuje v krajine pôsobiť dlhodobo


- ELSTER -

Za skratkou ELSTER sa ukrýva ELektronische STeuERerklärung. 

Ide o elektronický podpis, ktorý sa postupne stáva povinnou súčasťou akejkoľvek komunikácie s nemeckým daňovým úradom. Nahrádza poštovú a mailovú korešpondenciu a výrazne šetrí čas na oboch stranách.

Potrebujete ho, ak v Nemecku máte povinnosť podávať daňové priznanie a všetko nasvedčuje tomu, že do budúcnosti bude povinný aj pri žiadosti o vystavenie či predĺženie Freistellungu.


- SOKA BAU -

Živnostníci a s.r.o., ktoré do Nemecka vysielajú svojich zamestnancov (pozor, nie SZČO), majú povinnosť prihlásiť ich v nemeckom dovolenkovom fonde SOKA BAU. Je potrebné tak urobiť ešte pred ich príchodom do Nemecka. 

Účelom tohto zápisu je zabezpečenie rovnoprávnosti pri čerpaní dovolenky. 


- Zollamt -

Nemecký colný úrad, Zollamt, rovnako vyžaduje prihlásenie zamestnancov, ak nejakých do tejto krajiny vysielate. Je potrebné ho vykonať najneskôr jeden deň pred ich vyslaním.

Ako prihlásenie na colný úrad Zollamt, tak na nemeckom dovolenkovom fonde SOKA BAU, je ideálne riešiť v predstihu. Iba tak sa podnikateľ dokáže vyhnúť potenciálnym komplikáciám s nemeckými úradmi.


- Odborné poradenstvo -

Pri podnikaní a práci v Nemecku sa našinci stretávajú s veľkým množstvom výziev a potenciálnych prekážok. Listy od úradov, daňové či colné kontroly, byrokracia - to je len niekoľko príkladov.

Ak sa počas pôsobenia v nemeckom stavebníctve stretnete s tymto typom problémov, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poskytneme naše odborné poradenstvo, postavené na dlhoročnej prax a komunikácii s tamojšími úradmi. 

 

Máte akékoľvek otázky k práci v Nemecku? Neváhajte nás kontaktovať

 

Prečítajte si tiež: