Listy z nemeckých úradov neignorujte

V závislosti od obsahu listu je dôležité podniknúť aj patričné kroky.

 

Ak je predmetom korešpondencie „jednoduché” oznámenie o pridelení nemeckého daňového čísla Steuernummer, prípadne o vystavení či predĺžení oslobodenia od stavebnej zrážkovej dane - Freistellungpostačí vám list si niekde odložiť

Môže sa stať, že v budúcnosti ho budete potrebovať.

 

Pozornosť je však potrebné venovať predovšetkým listom, v ktorých vás nemecký daňový úrad (pre Slovákov je miestne príslušný úrad v Chemnitz-Süd.) k niečomu vyzýva.

Jedným z najčastejších prípadov je výzva k podaniu daňového priznania, tzv. Erinnerung / Prüfung der Steuerpflicht. Odporúčame vám tento list neignorovať a to ani vtedy, ak si myslíte, že sa vás konkrétne netýka.

 

Tieto výzvy zasiela nemecký daňový úrad automaticky každému, kto má pridelené nemecké daňové číslo Steuernummer. Môže sa teda stať, že ho dostane aj subjekt, ktorý už v krajine nepôsobí.

V takom prípade je ale nevyhnutné úrady informovať o tejto skutočnosti.
 

Najhoršie, čo môžete robiť je, že list budete ignorovať.

 

Pozor na sankcie

Čo vám hrozí v takom prípade?

Ak nemecký daňový úrad vyhodnotí, že ste si nesplnili svoje povinnosti, môže pristúpiť k rôznym opatreniam. Jedným z najčastejších je, že vám odmietne vystaviť, resp. predĺžiť Freistellung, keď ho o to najbližšie požiadate.

Potenciálne vám hrozí aj finančná sankcia, ide však o zriedkavejší prípad. 

 

Tým, že vám však odmietne predĺžiť Freistellung, vám však môže pôsobenie v Nemecku zbytočne skomplikovať. Vy tak totiž prídete o možnosť získavať 100 % na svojich faktúrach, keďže bez platného oslobodenia je vám odberateľ vašich služieb povinný strhnúť z nich 15 % a odviesť ich formou zrážkovej dane. 

 

Listy a výzvy od úradov teda rozhodne neignorujte.

 

Ako reagovať na Erinnerung? 

Čo robiť konkrétne v prípade obdržania Erinnerung / Prüfung der Steuerpflicht?

Riešenie závisí od toho, aká je vaša momentálna pracovná situácia.

 

Jednou z alternatív je podanie daňového priznania, napríklad tzv. Einkommensteuererklärung (k dani z príjmu fyzických osôb), Körperschaftsteuererklärung (k dani z príjmu právnických osôb), Lohnsteuererklärung (k dani zo mzdy), alebo Umsatzsteuererklärung (k DPH).

Schodným krokom môže byť aj podanie odvolania - ak ste toho názoru, že sa vás povinnosť podať si daňové priznanie netýka.

 

Žiaľ, neexistuje univerzálna rada, ako postupovať pri obdržaní tzv. Erinnerung-u, pretože odporúčané kroky sa líšia v závislosti od toho, či v Nemecku ešte pôsobíte, či vám povinnosť aj naozaj vznikla a podobne.

 

NÁŠ TIP: dostali ste list od nemeckého úradu a nie ste si istí, ako postupovať? Využite naše odborné poradenstvo a my váś informujeme o jeho obsahu a poradíme vám, čo robiť.


Prečítajte si tiež:

  1. Ktoré profesie v Nemecku potrebujú Freistellung?
  2. Steuernummer, Freistellung a ELSTER – prečo ich potrebujem?
  3. Vybavenie Freistellungu vás čaká každý rok práce v Nemecku