Dnes si povieme čosi o tom, po akých povolaniach je v Nemecku dopyt.

Prečo Nemecko potrebuje cudzincov?

Na úvod sa zastavme pri tom, prečo vlastne Nemci zháňajú a vítajú pracovníkov z iných krajín Európskej únie a štátov mimo nej.

Jedným z hlavných dôvodov je starnúca populácia.

Tento problém má Nemecko spoločný s väčšinou rozvinutých štátov sveta. Do roku 2050 sa má podiel seniorov (65 rokov a viac) na populácii zväčšiť na takmer tretinu z celého obyvateľstva (zdroj). Pre porovnanie, v roku 2024 je to zhruba 22 %.

Naopak, skupina ľudí v produktívnom veku (širší horizont od 15 do 64 rokov) sa má zmenšiť o viac než 20 miliónov na približne polovicu. V súčasnosti tvoria 64 % populácie.

Aj mnoho seniorov nad 65 rokov, v Nemecku približne jedna tretina, pracuje. Sú však profesie, kde to možné nie je, napríklad pri fyzicky náročných povolaniach (stavbári, operátori výroby, pracovníci v gastre).

NÁŠ TIP: čaká vás prvý turnus či sezóna v Nemecku? Uistite sa, že poznáte všetky dôležité úrady a čísla. Prečítajte si náš článok: Život a práca v Nemecku - dôležité úrady a kontaktné údaje.

Súbežne so starnúcim obyvateľstvom nemecká ekonomika rastie. Okrem zvyšovania životnej úrovne to však má za následok aj fakt, že pomerne vysokým tempom vznikajú nové pracovné miesta a rastie dopyt po nich.

Tieto dva ukazovatele sa však do veľkej miery vylučujú. Na jednej strane klesá podiel populácie, ktorá aktívne pracuje (alebo môže pracovať), na strane druhej vznikajú pracovné miesta.

A práve tu vstupujú na scénu cudzinci. Tam, kde nie je možné uspokojiť dopyt domácou pracovnou silou, nemecké firmy radi vezmú záujemcov zo zahraničia.

Na aké pozície?

1. Opatrovateľky

Nemecko má kritický nedostatok zdravotných sestier a opatrovateliek, predovšetkým pre seniorov. Súvisí to aj so spomínaným starnutím populácie. Aj z tohto dôvodu sa snaží túto medzeru vyplniť kvalifikovanými záujemkyňami zo zahraničia.

2. Remeselníci na stavbách

Nemecké stavebníctvo je mimoriadne silným segmentom. Ročne je zodpovedný za tržby vo výške približne 200 miliárd eur a toto číslo rastie. V Nemecku skrátka panuje čulý stavebný ruch a ruka v ruke s ním ide aj vysoký dopyt po šikovných murároch, elektrikároch, kúrenároch a iných remeselných profesiách.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: stále viac Slovákov odchádza pracovať na nemecké stavby. Prečo? Dozviete sa v texte Prečo je pre našincov atraktívne nemecké stavebníctvo?.

3. Informačné technológie

Celý svet prechádza významnou digitálnou transformáciou, neustále počúvame o trendoch typu umelá inteligencia, virtuálna realita, kyberbezpečnosť a podobne. Nemecko je v informačných technológiách veľmocou a ak ňou chce aj ostať, musí neustále lákať kvalitnú pracovnú silu. V krajine je vysoký dopyt po programátoroch, softvérových vývojároch, administrátoroch IT systémov a podobných profesiách.

4. Logistika a preprava

Nemecko je križovatkou obchodných ciest. Prechádzajú ním kamióny a zásielky zo západu na východ, aj zo severu na juh. Mnoho z nich začína svoju cestu priamo v krajine, keďže Nemecko má neuveriteľne rozvinutú logistickú infraštruktúru. To značí vysoký dopyt po kamionistoch, ale napríklad aj skladníkoch.

5. Výroba

Ekonomicky najsilnejším výrobným odvetvím v Nemecku je nepochybne automobilový priemysel. Niet sa čo čudovať, domov tu majú značky ako Volkswagen, Audi, BMW, Opel či Porsche. Tieto giganty do svojich výrobných hál neustále hľadajú posily - operátorov však zháňajú aj mnohé ďalšie fabriky.

Vrátenie daní a nemecké daňové priznanie

Práca v Nemecku je výhodná hneď z viacerých hľadísk.

Tým hlavným je, samozrejme, lákavý príjem.

Vedeli ste však, že za prácu v Nemecku (hoci aj za iba niekoľko mesiacov) si viete finančne prilepšiť ešte aj iným spôsobom?

Máme na mysli vrátenie daní z Nemecka, ktoré prebieha podaním nemeckého daňového priznania. Je dosť možné, že vám za prácu vznikol nárok na daňový preplatok, pokojne aj vo výške stoviek až tisícov eur.

Kto oň nepožiada, ten ho nezíska.

Ak ste v Nemecku pracovali ako zamestnanec hocikedy za posledné 4 roky, kontaktujte nás. My vám vaše peniaze získame do posledného centa.

Začnite TU